Eng Fi


in action


ULTIMA THULE GREENLAND


Ultima Thule Greenland 2010 on nelihenkinen retkikunta, jonka tavoitteena on kevättalvella 2010 hiihtää Grönlannin jäätikön yli noin napapiirin korkeudelta.

Reilun kolmen viikon pituinen hiihtourakka alkaa 11.4. lennolla Kööpenhaminaan ja edelleen Grönlannin Kangerlussuaqiin. Parin päivän varusteiden tarkistuksen jälkeen retkikunta siirtyy jäätikön laitaan, josta se aloittaa noin kuudensadan kilometrin pituisen hiihto-osuuden. Reitti alkaa ja päättyy merenpinnan tasolle ja korkeimmillaan se kulkee noin 2500 metriä paksun jäämassan päällä. Jäätiköltä retkikunta laskeutuu Grönlannin itärannikolle Isortoqin kylään.

Retkikunta on valinnut mukaan mahdollisimman kevyitä varusteita, koska yksi retken suunnittelun lähtökohdista on ollut pitää ahkioiden painot kurissa. Etelämantereen kokemuksien perusteella kehitetyt Sastan The Pole-sarjan asut auttavat retkikuntaa tämän tavoitteen saavuttamisesssa.

Retkikuntaan kuuluvat Jari ja Johanna Nousiainen, Lauri Lahtinen ja Marko Savola. Urakan onnistuessa Johannasta tulee ensimmäinen suomalainen nainen, joka on hiihtänyt Grönlannin jäätikön yli.

Retken valmisteluja ja edistymistä voi seurata Internet-sivulta: www.ultimathulegreenland2010.com